viernes, 8 de junio de 2012


EDIFIC JUDICIAL

SANT FELIU DE LLOBREGAT

Sebastià Perelló Llaneras – as18151



Es tracta d’un edifici judicial situat a Sant Feliu de Llobregat, en una parcel·la que és el límit entre la trama urbana antiga de la ciutat on es fusiona amb la nova direcció viaria que imposa la nova estructura i que també es junta amb un nou vial verd que s’està construint unint una sèrie d’equipaments, i en un d’aquets punts trobem el nostre solar on hem de construir un edifici judicial.

En quant a la implantació en el terreny el projecte es situa al sud de la parcel·la i s’alinea a les edificacions existents, de tal manera que crea façana en el seu darrera i allibera una gran plaça en la seva part frontal creant un nexe d’unió i fluïdesa d’aquest nou eix verd. La peça es col·loca mirant cap a la plaça de manera que tota la peça mira a aquesta i gràcies a que esta orientada a sud pot tenir una façana més vidriada i no necessita tant de control de radiació.

La peça es constitueix per dos barres que friccionen entre elles, una més baixa de només planta baixa que crea l’accés i acull el programa més públic de l’edifici judicial com és el registre civil i el servei d’atenció al públic, en canvi l’altre peça consta de de planta baixa més tres pisos, format per uns plants on es situen dos nuclis rígids que són els més importants on es situen tots el elements de comunicació verticals, les peces humides i tots els passos d’instal·lacions que donen servei a l’edifici. En aquest cos hi ha to el programa més privat que dona servei a l’edifici judicial, com son les sales de vistes, les unitats processals, els advocats, l’administració o els jutjats de guàrdia.

Un problema molt important que tenen els edificis judicials és la separació entre els detinguts, i les circulacions privades i públiques, i en aquest edifici s’han resolt de la següent manera:

            -El nucli de la esquerra és la que dona servei al públic i connecta totes les plantes a un vestíbul previ abans de les sales d’espera que miren a la plaça com he explicat abans en la implantació.

-El nucli de la dreta serveix per distribuir les circulacions privades i en el seu interior hi ha un altre nucli privat per els detinguts que es troben situats el la planta soterrani on també hi ha situats els detinguts i dona servei directe a les estances on han d’anar els detinguts en cada planta, i d’aquesta manera no hi ha cap circulació que es creui.

-En la planta soterrani també es manté la distribució de les dos peces, en la peça petita hi ha situat el pàrquing i en l’antre hi ha situat la zona dels detinguts i els arxius generals de l’edifici.

-La planta baixa esta pensada de tal manera que a la nit la peça que funciona d’accés durant el dia es pot tancar igual que el nucli d’ús públic, de tal manera que es crea un altre accés en la peça gran durant la nit que dona servei al jutjats de guàrdia que funcionen també durant el vespre.

La volumetria de l’edifici està pensada perquè s’entengui com un sòcol en planta baixa, que sostén un cos que crea un petit voladís en la plaça on en plantes superior hi ha les sales d’espera del públic i marquen el pas cap a l’accés de l’edifici, i la peça superior esta formada per un cos de vidre recobert per una pell de lames que fan perdre la dimensió real de l’edifici.

Una altre intenció de l’edifici és que el cos amb més plantes funciona de manera vertical, creant visió de façana a façana i poder tenir una ventilació creuada, seguint un mateix esquema distributiu tenint des de la plaça la zona d’espera del públic, el taulell de recepció, les zones d’oficines diàfan, el pas de la circulació privada i els despatxos amb una zona de terrassa que serveix com element de protecció solar ja que està orientat a sud. La idea d’aquesta distribució és que els edificis judicials canvien els usos i les distribucions molt sovint, i d’aquest manera a l’hora de tenir-ho distribuït a través d’aquestes franges tan marcades com es pot veure en les plantes ajuden a que la nova distribució sigui molt fàcil d’executar.

L’estructura de l’edifici es de forjats bidireccionals amb pilar de formigó armat de 30x30cm, format per planta baixa més tres pisos i planta soterrani, amb fonamentació de sabates tant en els pilars com en el mur pantalla perimetral de l’edifici.

La planta baixa per crear el sòcol es construeix mitjançant un mur de gero amb capa d’aïllament i pladur en el seu interior revestit amb morter amb pigments negres i pintat blanc en el seu interior. Les partions interiors es construeixen amb pladur de tal manera com he explicat abans el seu muntatge i desmuntatge sigui més ràpid si es necessari canviar la distribució interior de l’edifici i pintat de blat amb elements divisoris de vidre que creïn la transparència en vertical que en interessa donar, i la peça de nucli és de gero ja que hi ha els nuclis humits tinguin un gruix més gran però també pintats de blanc de tal manera que s’entenguin com dos peces rectangulars dintre de la planta que distribueixen els espais i les circulacions, i el tancament de façanes es conforma amb un mur cortina de que crea la transparència a tota la planta i protegit per un sistema de lames d’alumini verticals que controlen la radiació a l’edifici, i el paviment es construeix amb marmol polit i els fals sostre també de pladur per els mateixos motius que he explicat dels envans.





No hay comentarios:

Publicar un comentario